Ambachtelijke Perfectie: Mijn Handgemaakte Houten Snijplank

Zoals al eens eerder beschreven zijn we hier thuis dol op koken. We gaan dan ook wederom deze kerstdagen niet buiten de deur eten, maar er wordt in teams gekookt. En dat nemen beide teams dan ook heel erg serieus. 

Iedereen is alweer druk bezig met de voorbereidingen. Eén van de teams overweegt om een tomahawk steak op de barbecue te bereiden en deze daarna aan te snijden op tafel. En dat kan op mijn mooie nieuwe houten snijplank!

Ik heb namelijk een hele mooie snijplank gekregen. Eentje die je niet zomaar in de winkel koopt, maar die handgemaakt is en bijna uniek te noemen is. 

Kopshouten snijplank

Deze snijplank heeft niet alleen een lange levensduur, ook je messen gaan langer mee. En dat komt door het verschil met de “gewone” snijplanken. Bij een reguliere snijplank ken je het vast wel dat daar op een gegeven moment sporen (of groeven) in komen te staan.

Dat komt omdat bij een gewone of ‘langshouten’ snijplank de nerf van het hout horizontaal loopt als hij op je aanrecht ligt. Wat er gebeurt als je hierop snijdt en waardoor die sporen in het hout komen is, dat telkens als je snijdt je ook ‘dwars door’ de nerf snijdt. Je snijdt het hout dus eigenlijk kapot. Doordat je met het snijden van je groente of vlees ook het hout open snijdt, is je snijplank gevoeliger voor bacteriën en wordt je mes sneller bot. 

En ja, het verlossende antwoord is dan: dit is allemaal niet aan de orde bij een kopshouten snijplank. 

Bij een kopshouten snijplank staat de nerf van het hout rechtop en snijd je altijd tussen de vezels van het hout door. Hierdoor blijven je messen langer scherp, krijg je geen last van sporen of groeven en is een kopshouten snijplank hygiënischer dan een kunststof snijplank. 

Kortom, een erg duurzame plank die ook nog eens heel erg mooi staat, omdat deze snijplank met de hand is gemaakt. Een uniek pronkstuk dus op ons aanrecht. En daar houden wij van. Ik had de keuze uit drie verschillende planken. Ik heb gekozen voor de donkere versie gemaakt van Amerikaans walnotenhout omdat deze niet alleen past bij onze keuken maar ook erg mooi staat op onze eettafel

Met kerst kan dan ook de tomahawk steak aan tafel worden aangesneden. 

Ben jij nu ook op zoek naar een mooi duurzaam kerstcadeau? Deze planken zijn te koop bij Endgrain.nl.

Ik ga zelf nog even verder nadenken over het kerstmenu. Ik zit namelijk niet in Team Tomahawk…

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *