5 vragen die jezelf moet stellen bij het kopen van een robotstofzuiger

Ben je het zat om zelf te stofzuigen of om je telkens te bukken om onder meubels te komen? In dat geval biedt een robotstofzuiger en/of dweilrobot wellicht de perfecte oplossing. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze geautomatiseerde schoonmaakhulpmiddelen. De toenemende populariteit leidt ertoe dat steeds meer huishoudens overwegen om een robotstofzuiger aan te schaffen.

Net als elk ander apparaat worden robotstofzuigers en dweilrobots geleverd met een duizelingwekkende hoeveelheid functies, terwijl de prijzen uiteenlopen van ongeveer €200 voor een degelijk basismodel tot meer dan €1.000 voor eentje met de meest geavanceerde functies, zoals de iRobot Roomba Combo j9+. Dus welk apparaat is geschikt voor jou? In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen die je zullen helpen de juiste beslissing te nemen voor je huis, je gezin en je portemonnee.

1. Hoe rommelig is mijn huis?

Eerst is het belangrijk om te kijken naar de huidige staat van jouw woning.  Als je al een opgeruimd en netjes huis hebt, is een basismodel vaak voldoende om tussen grondige schoonmaakbeurten door kruimels en stof op te ruimen. Heb je huisdieren of een gezin met kleine kinderen of krijg je regelmatig bezoek over de vloer, ga dan op zoek naar een robotstofzuiger met verschillende schoonmaakfuncties. Wil je er zeker van zijn dat je robotstofzuiger de ongelukjes van je huisdieren en kinderen uitstekend aankan? Ga dan voor een combinatierobot die kan stofzuigen en dweilen. Sommige van deze robots beschikken over schrobfuncties voor een verbeterd dweilresultaat. Als je een 2-in-1 robot (robotstofzuiger en dweilrobot) koopt, zorg er dan voor dat je er een kiest die geen overtollig vuil en water op je tapijten of vloerkleden druppelt.

Hoe vervelend, als je eerst moet opruimen voordat je kan schoonmaken. Een goede robotstofzuiger herkent en vermijdt objecten en glijdt moeiteloos onder meubels door zodat het op plekken komt waar zelfs mensen die zorgvuldig te werk gaan het wel eens vergeten.

Wanneer je besluit een robotstofzuiger te kopen, houd er dan rekening mee dat je genoeg ruimte hebt voor een docking station, oftewel een oplaad- en eventueel vuilafvoerstation. Sommige modellen hebben meer ruimte nodig omdat het thuisstation voorzien is van een oplaadfunctie, watertank en vuilafvoer. Controleer altijd de afmetingen op de website van de fabrikant of verkoper.

2. Uit welke soorten oppervlakken bestaat mijn huis?

In de zoektocht naar de ideale robotstofzuiger voor jouw huis, is het belangrijk om rekening te houden met de diverse oppervlakken van je woning. Heb je voornamelijk een houten vloer of laminaat, dan kan een model met basisfuncties al voldoen. Bij een woning met veel verschillende oppervlakken, komt een geavanceerdere robot beter tot zijn recht. Mocht je een comborobot overwegen, kies er dan een die de ondergrond goed kan detecteren en zijn schoonmaakpads volledig wegtrekt om ervoor te zorgen dat je vloerkleden niet nat of vies worden. Controleer ook of deze pads makkelijk losgemaakt kunnen worden en of ze herbruikbaar zijn.

Ook belangrijk om mee te nemen is de zuigkracht. Een hoge zuigkracht betekent niet gelijk dat een robotstofzuiger goed schoonmaakt. Dat is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk: een goede samenwerking tussen de borstels – die het vuil losmaken – de dweil, de intelligentie van de robot en de zuigkracht.

Als laatste, moet het type robotstofzuiger en dweilrobot matchen met het oppervlak. Controleer daarom eerst of jouw nieuwe huishoudrobot compatibel is met de oppervlakken in je huis voordat je er een aanschaft.

3. Is hij huisdiervriendelijk?

Laten we er niet omheen draaien. Het laatste wat je wilt, is een robotstofzuiger die geen onderscheid kan maken tussen de ongelukjes van je huisdier of wat popcorn. Gelukkig zijn sommige moderne robotstofzuigers uitgerust met camera’s die het verschil kunnen zien. Dat betekent dat de popcorn wordt opgeruimd en het “ongelukje” wordt vermeden om erger te voorkomen. Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de specifieke objecten die de robot kan vermijden. Sommige robots zijn speciaal ontworpen voor huishoudens met huisdieren.

Als je hond of kat veel verhaart, wil je een grondige schoonmaakfunctie die o.a. je vloerkleden en tapijten goed aanpakt. De dweilfunctie is onmisbaar als modderige pootafdrukken in de gang een terugkerend probleem zijn. Daarnaast helpen apparaten met twee borstels en een zijborsteltje voor randen en hoeken ook bij het opruimen van de rommel die onze harige viervoeters achterlaten. Kijk ook naar filters die deeltjes uit de opgezogen lucht verwijderen.

4. Past het bij mijn levensstijl?

Om de robotstofzuiger zo eenvoudig mogelijk te laten aansluiten op jouw levensstijl, is het belangrijk om er een te kiezen die je snel kunt programmeren. Het moet gemakkelijk zijn om dagelijkse of wekelijkse schema’s in te stellen voor ‘opruimmomenten’, zoals wanneer je de hond uitlaat of nadat de kinderen thuiskomen van het sporten. Moderne robotstofzuigers maken het ook eenvoudig om ‘vermijdzones’ in te stellen, als je wilt profiteren van stillere ruimtes zoals studeer- en kinderkamers.

Een ‘slimmere’ robotstofzuiger zal naar verwachting ook minder vaak verdwalen of vastlopen. Idealiter weet de robot hoe hij obstakels moet vermijden en wanneer hij moet terugkeren naar het docking station om op te laden.  Dit betekent dat je naar je werk of op vakantie kunt gaan met het vertrouwen dat je robot zijn schoonmaaktaak zonder onderbreking uitvoert. 

5. Hoeveel moet ik besteden?

Tot slot, en voor velen misschien wel de belangrijkste vraag: hoeveel moet je besteden aan een robotstofzuiger? De grootte van je woning en de verschillende oppervlakken zijn de grootste factoren van hoeveel je waarschijnlijk uit zal moeten geven. Zo zal je, als je een appartement hebt met een klein vloeroppervlak, al een robotstofzuiger vinden die betrouwbaar vuil en stof opzuigt vanaf ongeveer €200 tot €500.

Apparaten uit het midden en hoger segment voegen slimme functies toe die gevaren zoals snoeren en huisdierongelukjes vermijden. Deze intelligente functies zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je een apparaat hebt dat accuraat voor je schoonmaakt, precies zoals jij dat wilt. Verder krijg je een superieure schoonmaak en een zelflegend apparaat dat de opvangbak in het vuilafvoerstation leegt. €1.000 lijkt misschien veel voor een robotstofzuiger, maar de uren die je bespaart door je huis te laten schoonmaken op de manier die jij wilt, maakt het de investering op de lange termijn zeker de moeite waard.

Kortom, robotstofzuigers zijn veel meer dan alleen een huishoudelijk apparaat. Door hun aanpassingsvermogen aan verschillende soorten oppervlakken en hun vermogen om zich aan onze levensstijl aan te passen, zijn ze onmisbare partners voor een brandschoon huis. Met hun innovatieve functies brengen deze robots een revolutie teweeg in de huishoudelijke schoonmaak, zorgen ze voor een schone leefruimte en maken ze tijd vrij om volop te genieten van de kostbare momenten in het leven.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *