Lichtplan maken

Een veel gehoorde vraag tijdens het inrichten van een woning is waar gaan we nu de lampen zetten. Een lichtplan maken vinden we allemaal een van de moeilijkste dingen die er zijn en dat terwijl verlichting zo bepalend is voor de sfeer in je interieur. Want we snappen wel dat je een lamp nodig hebt om te lezen maar we willen ook weer niet een enorme spot naast onze stoel hebben.

Naast werklicht hebben we ook graag sfeerlicht in onze interieur. Wie wil er nu constant in een fel verlichte ruimte zitten. Licht bepaald de sfeer in ons interieur. Het is daarom verstandig om een lichtplan te laten maken.

De basis van een lichtplan

Elke interieur heeft basis verlichting nodig. Goede basisverlichting geeft je interieur overzicht. Meestal gebruik je je plafondlampen als basisverlichting. Basisverlichting is meestal iets feller dan de andere lampen maar als je er een dimmer op plaatst kan je ook deze lampen sfeervol maken.

Accentverlichting

Iedereen heeft wel een mooi item in zijn interieur. Een foto van het gezin, een schilderij uit een erfenis of een prachtig kunstwerk wat met veel emotie is uitgezocht. Items die het verdienen om extra geaccentueerd te worden. Met een mooie spot, en dit kan zowel van boven als van beneden, kan dit een extra accent krijgen.

Werklicht

Werklicht geeft je de gelegenheid om gericht een plek te verlichten welke dat nodig heeft. Een plek waar je een boek leest of een werkje. Dit kan dus een lamp zijn in de woonkamer die naast de bank of een stoel staat. Op je bureau kan dit een mooie bureaulamp zijn. Vaak zijn lampen die geschrikt zijn om voor werklicht te gebruiken prima te dimmen waardoor de lamp ook gebruikt kan worden als sfeerlicht.

Effect op de ruimte

Met licht kan je ook het ruimtelijk gevoel veranderen. Door een licht op het plafond of tegen de wand te laten schijnen lijkt de ruimte groter. Wil je dit niet met een standaard lamp doen dan kan je hiervoor tegenwoordig ook leuke losse spots kopen waarbij je al naar gelang je stemming een kleur verlichting kan kiezen.

Per ruimte een eigen plan

Elke ruimte heeft zijn eigen lichtplan. In de keuken bijvoorbeeld hebben we meer werklicht nodig dan in de huiskamer. Vooral boven het aanrecht is het fijn als je goede verlichting hebt. En ook in de hal is het fijn om goede verlichting te hebben zodat je kan zien wie er voor de deur staat. En als je op zoek bent naar je hal, wanten of schoenen is het wel fijn om een wat fellere lamp te hebben hangen.

Op elkaar afgestemd

Heb je bovenstaand allemaal op papier gezet dan is het tijd om op pad te gaan en verlichting uit te kiezen. Zorg er wel voor dat de lampen bij elkaar passen. Kijk niet alleen naar de functionaliteit maar creëer een geheel met je verlichting.

Tips van lichtexperts:

Lichtkunde:

Denk op tijd na over de verlichting in huis. Ga je verhuizen, verbouwen of een nieuwe woning bouwen ? Maak vooraf een verlichtingsplan. Vind je het moeilijk, neem dan een professional in de arm. Maar wacht er niet te lang mee, zo kunnen de stopcontacten op de juiste plek gemaakt kunnen worden.

Voorzie basisverlichting zoals wandlampen en spots van een dimmer, zo kun je voor elke gelegenheid de juiste lichtsterkte regelen. En investeer in LED verlichting, dit is duurzaam én het verdient zich terug op de energie rekening.

Een mooie lamp is een echte eyecatcher in je interieur. Houd de basisverlichting sober en creëer een luxueuze interieurstijl met een paar bijzondere lampen.

(foto is ook van Lichtkunde)

IJzersterk Interieurontwerp:

tip1:

Zorg dat je op verschillende hoogtes in de ruimte verlichting hebt. Bv een tafelmodel lamp op de vloer, een wandlamp op de muur die de muur aanlicht en een uplighter die het plafond verlicht. Door de lampen niet allemaal op 1 hoogte te laten schijnen zorg je voor spanning in de ruimte en creëer je diepte.

tip 2: Zorg liever voor wat meer lampen zodat je de sfeer per gelegenheid kan aanpassen dan dat je te weinig lampen hebt. Bij een etentje met vrienden heb je andere verlichting nodig dan als je de krant wilt lezen dus zorg dat je je verlichting kan veranderen. Beter teveel lampen die je niet altijd aandoet dan te weinig keuze in verlichting.

tip3: Zorg dat je ook variatie hebt in de armaturen. Dus heb je een lamp met een kap ergens staan dan is het ook leuk om ergens anders een spot te hebben of een wandlamp die er anders uitziet en ook een ander type licht geeft. Ook oude en nieuwe lampen combineren geeft een speels effect; kijk bv eens op marktplaats voor retrolampen om te combineren met strakke inbouwspots.

Brinklicht:

lichtzones

 

Meer wooninspiratie voor de verlichting:

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *