slaapkwaliteit

Zo verbeter jij je slaapkwaliteit

Heb je last van slaapproblemen? Dan ben jij niet de enige. Maar liefst een kwart van de Nederlandse bevolking leidt aan slaapproblemen. Dit kan zorgen voor veel kleine, maar ook grote problemen. Je lichaam komt tijdens het slapen tot rust en is dan bezig met herstellen. Als je slaapduur of slaapkwaliteit niet goed is kan dit bijvoorbeeld leiden tot vergeetachtigheid, overeten of hoofdpijn. In dit artikel lees jij hoe jij je slaapkwaliteit kunt verbeteren.

Soort matras
De eerste stap naar beter slapen is het hebben van een goede slaapplek. Dit houdt in dat je een goed bed, kussen, matras en beddengoed moet hebben. Er is tegenwoordig veel keuze uit matrassen, zoals een koudschuim matras en traagschuim matras. Binnen de soorten matrassen kan je ook keuzes maken qua onder meer de hoeveelheid ondersteuning en de drukverdeling. Welk matras voor je geschikt is hangt af van bijvoorbeeld jouw lighouding en jouw gewicht. Een koudschuim matras is erg duurzaam en heeft veel veerkracht. Het is geschikt voor alle soorten slapers. Een voordeel van dit soort matras is dat er geen kuilvorming ontstaat. Daardoor is het een ideaal matras voor als je veel beweegt in je slaap. Een traagschuim matras is in principe geschikt voor alle slapers, maar heeft wel zeer specifieke eigenschappen. Hierdoor vinden sommige mensen het matras minder prettig liggen. Daarom is het slim om eerst hierop proef te slapen. Als je veel stil ligt in je slaap past een traagschuim matras goed bij jou, doordat het zorgt voor goede doorbloeding van het lichaam. Bij de keuze van je beddengoed is het belangrijk dat het voldoende warm is, maar niet te warm om zweten te voorkomen. Te veel zweten vermindert namelijk ook je slaapkwaliteit. Qua kussen is het belangrijk dat het je hoofd voldoende ondersteuning krijgt.

Leefstijl
Vaak zijn er ook leefstijlfactoren die een oorzaak zijn van de slaapproblemen. Bijvoorbeeld de volgende veranderingen in je leefstijl kunnen bijdragen aan een verbetering van je slaap:

  • Niet te laat sporten
    Als je sport komt er adrenaline vrij. Als je te veel adrenaline in je lichaam hebt kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen.
  • Vermijd cafeïne in de avond
    Drink cafeïne-bevattende dranken tot maximaal 17.00 of 18.00 uur.
  • Kijk een of twee uur voor het slapen gaan geen tv meer.
  • Beperk blauw licht in de avond
    Digitale apparaten maken gebruik van blauw licht. Je kunt de digitale apparaten instellen op de avondstand, maar het beste is om het zoveel mogelijk te beperken.

Weet je niet wat de oorzaak is van je slaapproblemen? Ga dan eens proefslapen op een ander matras om te checken of het daardoor komt.

Foto: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *