Zo maak je optimaal gebruik van je woonruimte: 4 tips

Zo maak je optimaal gebruik van je woonruimte: 4 tips

Neem jij ook graag een kijkje in het huis van iemand anders? Dan ben je niet de enige. Veel mensen laten zich graag inspireren door de woning van een ander. Dat is ook logisch, want hoewel huizen er van buiten hetzelfde uit kunnen zien; van binnen is bijna geen enkel huis hetzelfde. Zeker in kleinere woningen is het vaak een uitdaging om het slim in te richten. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken voor jouw interieur? Dan hebben wij hier een aantal tips om optimaal gebruik te maken van je woonruimte.

1. Bestudeer je basis

Voor je begint met inrichten, is het goed om te weten waar je mee moet werken. Plaats daarom niet lukraak je meubels in huis, maar bekijk de ruimte goed en neem deze in je op. Waar zitten hoekjes? Waar zitten ramen? Welke rechte muren heb je tot je beschikking? Heb je ergens ‘last’ van een schuin dak? Pas als je goed weet met welke ruimte je moet werken, kun je kiezen voor een optimale inrichting.

2. Speel met afmetingen

Als je een kleiner huis hebt, kun je de neiging hebben dit vol te zetten met kleine meubels. Je hebt immers het idee dat je geen ruimte hebt voor grote spullen. Toch kan het juist leuk zijn om te spelen met afmetingen en bijvoorbeeld een grote bank of een grote poef te plaatsen. Daardoor kan een ruimte ineens veel groter lijken. Beperk het aantal meubelstukken wel en breng accenten aan met bijvoorbeeld schilderijen, plaids en vloerkleden. Dat houdt het ruimtelijk.

3. Kies voor maatwerk

Juist in kleinere woningen levert maatwerk altijd ongelofelijk veel resultaat op. Door bijvoorbeeld boekenkasten op maat te (laten) maken, kun je letterlijk van elk hoekje gebruik maken. Dit levert meer bergruimte op en oogt ook rustiger. Je kunt de boekenkasten eventueel voorzien van verlichting, waardoor ze wat extra sfeer toevoegen en tegelijkertijd de noodzaak van een (extra) lamp wegnemen. Ook een TV kast op maat kan een goede investering zijn. De TV neemt in veel woonkamers een centrale plaats in, maar kan door het formaat ook de volledige ruimte vullen. Door te kiezen voor een maatwerkkast, kun je de TV desgewenst iets meer in de achtergrond weg laten vallen – bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeest – én neemt deze minder ruimte in beslag.

STIJL Multimedia 02

4. Gebruik de muren

Hoe klein je huis ook is, je hebt altijd wel een aantal muren. Gebruik deze muren slim, om op andere plaatsen weer ruimte te besparen. Zo kun je de TV aan de muur ophangen, waardoor je niet per se een zwaar of groot TV-kastje nodig hebt, maar ook kunt volstaan met een slank exemplaar. Ook kun je de muur gebruiken om lampen, blinde planken voor boeken en fotolijstjes en schilderijen op te hangen. Er zijn tegenwoordig zelfs al bijzettafeltjes die je aan de muur kunt hangen. Die kun je bijvoorbeeld handig bij de bank ophangen. Bijkomend voordeel van al deze hangende woonaccessoires, is dat ze niet opzij gezet hoeven te worden tijdens het stofzuigen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat bij het ophangen en de juiste materialen gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste pluggen, om te voorkomen dat de geboorde gaten uitscheuren. Wil je weer iets veranderen? Gebruik dan vulmiddel om de gaten te stoppen en schilder de muur eventueel over.

STIJL special 03

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *