Woontrend roze

Woontrend roze

Roze: geen mietje

door Kim van Savooyen

Begin deze maand nam ik deel aan het internationale kleurcongres van het AIC2013 in New Castle. AIC staat voor Association Internationale de la Couleur. Hier werden gedurende 5 dagen allerlei resultaten uit recente onderzoeken binnen de vele vakgebieden van kleur gepresenteerd. Voor mij als kleuren(freak)specialist en vertegenwoordiger van de Nederlandse Stichting Kleurenvisie (zusterorganisatie van het AIC) zijn deze dagen echt een walhalla. Een soort overdosis kleurabsorptiekennisweek. Een klein onderdeel van het congres ging over de kleurtrends van 2014/2015. De kleuren die we dan in mode te zien krijgen zullen daarna zeker ook doordringen tot in het interieur. Zo is de kleur Emerald green, een smaragdgroene kleur door Pantone uitgeroepen als de kleur van 2013. We zien die kleur niet direct terug in producten zoals groene keukens of bankstellen. Die gaan nu eenmaal langer mee dan bijvoorbeeld een modisch emerald blousje. Meestal zien we die trendkleuren als woontrend wel terug in de vorm van asseccoires, kleine meubelen, stoffen en niet te vergeten verf. Het viel mij op dat bij de trendpresentatie tijdens het congres de kleur roze meerdere keren genoemd werd. Waarschijnlijk gaan we de kleur dan ook weer vaker tegenkomen. Dus lijkt het me leuk om even wat dieper in te gaan op het ‘lieve’ zusje van de kleur Rood.

Eigen karakter

Roze is eigenlijk wel bijzonder want het heeft een eigen naam afkomstig van het franse woord ‘rose’ voor roos. Opmerkelijk, want de lichte varianten van blauw, groen en geel noemen we lichtblauw, lichtgroen en lichtgeel. Maar roze noemen we niet “lichtrood”, wat het in feite wel is! We onderscheiden verschillende roze tinten. Koel-roze als er blauw doorheen zit en warm-roze tinten met wat geel erdoor. Een neutraal roze heeft geen zweem van blauw of geel. Roze roept meteen enkele uitdrukkingen op, zoals “op een roze wolk leven” of “dingen door een roze bril zien”. Ze geven voor mij duidelijk het karakter weer van een kleur die niet echt met beide benen op de grond staat en een gevoel van lichtvoetigheid heeft.

Waarom doen we soms zo moeilijk over deze kleur? 

Wat is dat toch met roze? Mannen lijken het niet op te hebben met deze kleur. En al helemaal niet in het interieur vertelt een onderzoek van het woonblad Ariadne at home waarbij 34% aangeeft ronduit een hekel te hebben aan de kleur in huis. Niet stoer? Voor vrouwen kan roze soms zoet, meisjesachtig of onvolwassen aanvoelen. Maar ongeacht of we man of vrouw zijn, en ongeacht onze huidskleur, we hebben allemaal delen van ons lichaam die roze zijn! Met goede doorbloeding wordt dit roze nog dieper en intenser van kleur en gaat het bij opwinding uiteindelijk over in de grote zus rood. Dus in dat opzicht (je hoeft roze niet ver van huis te zoeken) is het niks bijzonders. Goed, het gaat dus over context en associaties. Hier bij ons in het Westen is de associatie met roze voor mensen uit mijn generatie 🙂 bijvoorbeeld vaak: de Pink Panter en Barbie. Voor de huidige generatie mag het recenter: T-Mobile of de artiest PINK. Mogelijk heb je een associatie met de organisatie Pink Ribbon die zich inzet tegen borstkanker. We hebben in Nederland een roze maandag, met uitgedoste mannen in alle tinten roze op de boten in Amsterdam waarmee roze de uitgelezen kleur geworden is voor homosexuelen. Maar bovenal is roze vooral de kleur voor meisjes. Laat dit nu pas sinds deze eeuw zijn, want daarvoor was het precies omgekeerd! Toen was roze de kleur voor jongens en blauw de kleur voor meisjes. Dat kwam doordat roze een afgeleide is van het mannelijke strijdbare rood en lichtblauw de zachte variant was van blauw wat was voorbehouden voor de mantel van Maria. In schilderijen werd haar mantel uitgevoerd met het zeer kostbare blauwe pigment Ultramarijn, duurder dan goud. Roze is dus pas relatief laat aan de meisjes toebedeeld. De betekenis die we nu kennelijk als onwrikbaar verankerd voelen is in werkelijkheid dus maar een tijdelijk cultureel verschijnsel. Misschien moeten we open blijven staan voor dit soort   verandering.

naturallips

Wat doet roze?

Roze is een verzachtende kalmerende kleur. Liefdevol en zorgzaam. Let maar eens op zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn. Zij worden ineens onbewust aangetrokken tot roze omdat zij naast de zorg voor hun kind ook zelf zorg willen en dat straalt die kleur uit. Het heeft daardoor ook iets kwetsbaars, maar degene die naast sterk ook kwetsbaar durft te zijn is naar mijn idee juist krachtig. De Italiaanse voetballers van de club Palermo voetballen in het roze. Dat is dan toch een elftal stoere mannen. De associatie van het roze daar heeft kennelijk een andere betekenis. Ook interessant was het om te zien dat na 9/11 het roze in het modebeeld kwam. Toen droegen vooral mannen ineens deze kleur overhemden en polo’s. Dat was misschien niet voor niks. In een tijd van bedreiging door grote krachten is het goed elkaar te helpen en tonen we elkaar genegenheid. Overigens is uit onderzoek gebleken dat door roze de spierspanning verminderd. Zij het van korte duur en dus geen reden om geen roze te gebruiken als je krachtig wilt blijven.

 

Palermo     roze wolk van een baby

Waar passen we het toe in het interieur?

Roze is wel een kleur waar we enigszins spaarzaam mee om moeten gaan. Het doorschieten in het het gebruik van deze kleur geeft het een kinderlijk en onrealistisch beeld. Het wordt er goedkoop, ongrijpbaar en zelfs plastic van, alsof je in een illusie leeft. Een apart publiek figuur waarbij roze is doorgeschoten is Kitten Sera ‘The Pink Lady of Hollywood’. Zij gaat zelfs zo ver dat ze haar hond een roze kleurspoeling geeft met bietensap. Roze kan heel goed alleen. Zelf vind ik het plafond een hele spannende toepassing! Vergeet ook je gang niet als try out. Of denk aan een eetkamer of slaapkamer met een wand in deze kleur. Door de warme gloed door de reflectie zal iedereen er goed uitzien.

 

Kitten Sera roze plafond, bron houseand home.org            mooie dosering roze

teveel roze       roze kan goed alleen       overwogen dosering

Maar zoals ik ook in mijn eerdere blogs vermeld, kies geen kleur omdat het trend is maar omdat je je ertoe aangetrokken voelt ongeacht wat anderen er van vinden! Misschien moet je juist wel ballen hebben om voor roze te kiezen.

Kim van Savooyen is kleurspecialist en interieurontwerper. Zij is daarnaast tevens co-directeur van Stichting Kleurenvisie, Het Nederlands Platform voor Kleur

www.vansavooyen.nl

kim@vansavooyen.nl

 

 

About Author

You May Also Like

3 comments

Monica Bodt says:

Een heel leuk stukje! Ik ben benieuwd of je nog meer kleuren op deze manier gaat beschrijven. Erg interessant.

Kim van Savooyen says:

dank je Monica! Ik ga zeker nog meer kleuren op de manier beschrijven!

Rosalisa says:

Super leuk geschreven over mijn favoriete kleur. Overdaad is nooit goed dus ook niet in kleur. Wat misschien ook leuk zou zijn om de combinaties van roze met andere kleuren/ sfeer te omschrijven. Zo is mijn favoriete kleurencombinatie met roze stoer grijs.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *