Zo stem je deuren af op je interieur

Wooninspiratie: zo stem je je deuren af op je interieur

Soms raakt een woning je. Dat kan komen door bepaalde meubels, maar veel vaker komt het nog door een samenspel van elementen die in combinatie met elkaar een aantrekkelijke sfeer neerzetten. Dat kunnen details in het houtwerk zijn, een reliëf in de muur, maar ook deuren. Vooral het belang van die laatste categorie wordt nogal eens onderschat. Dat is zonde, want door zorgvuldig je deuren uit te kiezen, kun je het maximale uit je woning halen. Maar waar moet je op letten?

De eerste indruk

De eerste indruk van een huis begint al voor je binnen bent: bij de voordeur. Stel je eens voor dat je voor een voordeur staat met talloze beschadigingen en afbladderende verf. Welke verwachtingen heb je dan van het interieur? Andersom werkt dit natuurlijk ook; als je een prachtige voordeur ziet, zijn je verwachtingen van het interieur vaak veel hoger gespannen. Bij het kiezen van een voordeur is het belangrijk om te kijken naar de stijl van het huis en de eigen wensen. Een modern huis vraagt om een andere stijl voordeur dan een woonboerderij. Wil je niet dat mensen zomaar naar binnen kunnen lopen? Dan kan een tweedelige deur een goede optie zijn. Daarbij open je alleen het bovenste deel en blijft het onderste deel op slot. Dit type deur staat met name mooi in oudere huizen en boerderijen.

Raampje of raam?

Voordeuren zijn meestal voorzien van een raampje. Dit zorgt voor meer lichtinval en vergroot het gevoel van veiligheid. Je kunt dan immers al voor je open doet zien wie er voor de deur staat. Hoeveel raampjes je wilt en hoe groot deze ramen mogen zijn, hangt af van je persoonlijke smaak. Kies je voor een nieuwe deur, dan kun je zoveel glas nemen als je wilt. Ga je voor een oude deur, houd dan rekening met het feit dat hierin vaak geen dubbel glas verwerkt is en de deur dus meer kan tochten dan een traditionele houten (dichte) deur. Uiteraard is het meestal wel mogelijk om een extra glaslaag aan te brengen én kun je overwegen een gordijn voor de voordeur te plaatsen.

Binnendeuren

Voor binnendeuren zijn de keuzemogelijkheden vaak nog uitgebreider dan voor buitendeuren. Dit heeft als voordeel dat het veel makkelijker is om de stijl van de deur aan te passen op de stijl van het huis. Is het huis heel open en laat je het liefst overal veel licht toe? Kies dan voor mooie deuren met veel glas, eventueel zelfs de combinatie met gekleurd glas. Vind je het belangrijk om ook een gevoel van privacy te hebben? Kies dan voor dichte deuren of deuren met ondoorzichtig glas. Die voorkomen dat mensen in een enkele oogopslag je hele huis kunnen bekijken. Heb je een oud huis? Overweeg dan het gebruik van paneeldeuren. Die zorgen net even voor wat extra sfeer.

Aandacht voor de achterdeur

Een deur die vaak vergeten wordt is de achterdeur. Waar aan de voordeur veel aandacht geschonken wordt, is de achterdeur letterlijk een sluitpost. Zonde, want ook de achterdeur wordt volop gebruikt en voegt sfeer toe aan het huis. Stem de stijl van de achterdeur af op die van de voordeur, om zo een geheel van je huis te maken. Komt je achterdeur uit op een terras of een buitenplaatsje? Overweeg dan het gebruik van openslaande dubbele deuren. Ook deze deuren zijn verkrijgbaar met stevig hang- en sluitwerk, waardoor ze even inbraakveilig zijn als ‘gewone’ buitendeuren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *