Vloer voor de slaapkamer

Een slaapkamer inrichten start met een aantal basis principes. Zo kies je eerst de wandbekleding en de vloer voor de slaapkamer uit. Vanuit daar kan je verder met het inrichten van de slaapkamer. Maar welke vloer past het beste in jouw slaapkamer?

Welke vloeren passen er in een slaapkamer?

  • laminaat
  • pvc vloer
  • tapijt
  • tapijttegels
  • gietvloer
  • vloertegels
  • vinyl

Voor – en nadelen per slaapkamer vloer

1. Laminaat

De laminaat vloer is van oudsher de vervanging van de massief houten parket vloer. Niet iedereen had de mogelijkheid om een echte houten vloer te plaatsen. Veelal speelde het budget daarbij een rol. Een houten parket vloer is een stuk duurder dan een laminaat vloer. Door de jaren heen is laminaat al lang niet meer alleen de vervanging van de parketvloer. Laminaat is steeds breder geworden. Laminaat is in enorm veel designs beschikbaar. Je kan zelf een laminaat als visgraat vloer laten leggen.

Laminaat werkt, omdat deze gefabriceerd is en gelegd wordt met een ondervloer, meer geluiddempend dan een echte houten vloer. Je kan laminaat dus prima op een bovenverdieping plaatsen, zoals de slaapkamer. Laat de vloer dan doorlopen naar de andere ruimtes, dit geeft een ruimtelijk effect.

Voordeel van een laminaat vloer is dat deze los gelegd is. Als er een plank stuk gaat en de vloer is niet verlijmt kan je de beschadigde plank vervangen.

2. PVC vloer

Een vloer die we de laatste jaren veel zien. Een PVC vloer is super sterk en erg geschrikt voor vloerverwarming. Daarnaast is het een hele stille vloer. Een vloer die heel erg geluiddempend werkt.
Het leuke aan een PVC vloer is de vloeibare structuur. Dat maakt de vloer net iets echter dan een gladde laminaat vloer. PVC vloeren zijn nauwelijks meer van echt hout of steen te onderscheiden waardoor je deze vloer ook prima in de badkamer kan gebruiken. Heb jij de badkamer naast de slaapkamer dan kan je met een PVC vloer de vloer laten doorlopen.
Toch worden er door sommige mensen ook kanttekeningen bij een PVC vloer gemaakt. Er zijn veel mensen die zeggen dat de stoffen die gebruikt worden voor een PVC vloer schadelijk zijn voor de gezondheid. Op andere sites lees ik weer dat de betere merken deze stoffen niet bevatten. Als je dus overweegt om een PVC vloer aan te schaffen laat je dan goed voorlichten.

3. Tapijt

Iedereen wil graag uit bed stappen en met zijn voeten landen op een zacht tapijt. Het liefst hoogpolig want dat voelt zo lekker warm en zacht aan. Tapijt vraagt echter veel onderhoud. Je moet tapijt goed stofzuigen en erg oppassen met vloeistoffen. Als je een glas om laat vallen zul je dat bij de meeste tapijten blijven zien. In de slaapkamer gebeurd dit natuurlijk niet zo snel dus dit is een plaats in het huis waar je perfect tapijt neer kan leggen.
Tapijt geeft de kamer snel een hotelkamerachtig sfeertje. Het straalt een gevoel van luxe uit.

Wil je wel zachte voeten maar heb je liever niet je hele kamer vol met tapijt dan kan je er voor kiezen om onder je bed een vloerkleed neer te leggen.

4. Tapijttegels

Bij tapijttegels denk je vaak aan vroeger. Aan je klaslokaal of de kantine van je sportvereniging. Veel mensen gebruiken liever geen tapijttegels omdat ze niet inzien hoe creatief je hier mee kan zijn.
Als je gebruik maakt van verschillende kleuren tegels kan je een prachtig patroon maken.

5. Gietvloer

De gietvloer wordt vaak in de huiskamer en keuken gebruikt maar kan ook heel erg goed in de slaapkamer worden toegepast. Zeker als je houdt van scandinavisch wonen. Ook als je houdt van industrieel wonen is deze vloer erg geschrikt. Zijn betonlook is de perfecte basis voor je slaapkamer in een loft sfeer.

Bij een gietvloer heb je geen kieren en naden. De vloer is dus makkelijk schoon te maken. En is erg geschrikt voor vloerverwarming. Dat zijn 2 grote voordelen van een gietvloer. Het nadeel is dat je deze vloer niet zelf kan leggen. Je zult altijd een specialist moeten inschakelen wat de vloer duurder maakt dan andere vloeren.

6. Vloertegels

Niet echt een vloer waar we tegenwoordig nog vaak aan denken. Best jammer want vloertegels kunnen goed werken in de slaapkamer. Met de losse tegels kan je een mooi patroon maken.
Mocht je de vloer in de kinderkamer gebruiken dan is hij makkelijk schoon te maken. Als een van de tegels vies is kan je deze er uit halen en schoonmaken. Als hij te vies is kan je er zelfs voor kiezen om deze te vervangen.

7. Vinyl

Bij vinyl denken we aan koude vloeren, aan schoollokalen, de vloer kan je ook goed gebruiken in je eigen slaapkamer. Voordeel van vinyl is zijn dempende werking. Woon je in een appartementen complex en worden er hoge eisen gesteld aan de vloer dan kan het zijn dat je geen laminaat mag leggen. De vinylvloer geeft dan uitkomst. Er zijn vinyl vloeren verkrijgbaar met een prachtig houtpatroon, zo lijkt het net alsof je laminaat hebt liggen. Voor de mensen onder ons die houden van een iets kleurrijke vloerbedekking biedt vinyl ook veel uitkomst. Hij is in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar.
Vinyl kan wel koud zijn. Als je daar last van hebt of het vervelend vindt om vanuit je bed op een koude vloer te gaan staan dan kan je onder je bed een vloerkleed neerleggen.

Als je last hebt van allergieën dan is een vloer beter dan tapijt. Zeker als je te maken heb met astma of cara-aandoeningen dan is een laminaat of PVC vloer de beste keuze voor de slaapkamervloer. Makkelijk schoon te maken en onderhoudsvriendelijk.