soorten trappen

Verschillende soorten trappen op een rijtje

Ben je op zoek naar een nieuwe trap voor in huis? Dan heb je mogelijk al wel ontdekt dat je keuze hebt uit een groot aantal verschillende soorten trappen. Als je enkel de trap gaat vervangen, neig je mogelijk naar eenzelfde soort trap als je nu hebt. Wanneer je jouw woning compleet gaat verbouwen en deze een nieuwe indeling krijgt, kun je ook voor een andere trap kiezen. Om jou te helpen, zetten we hier verschillende soorten trappen op een rijtje.

1. Open trap
Wie voor een open trap kiest, kiest voor een trap zonder stootborden. Dit houdt in dat je tussen de treden door kunt kijken. Grote voordeel hiervan is dat er een ruimtelijk effect ontstaat in huis. Een kleine ruimte oogt bijvoorbeeld al een stuk groter wanneer je er een open trap in plaatst. Doordat de treden open zijn, kan de warmte in een ruimte sneller verloren gaan.

2. Dichte trap
Naast een open trap kennen we ook een dichte trap. Gezien de naam verbaast het je vast niet dat zo’n trap wel stootborden bevat. Doordat de ruimtes tussen de treden afgesloten zijn, kun je er bijvoorbeeld een trapkast onder maken. Bijkomend voordeel van een dichte trap is dat de warmte beter in een ruimte blijft hangen.

3. Steektrap
In veel huizen zien we een trap terug met één of meerdere knikken. Niet iedereen vindt dit mooi en bovendien is hier niet altijd de mogelijkheid voor. Wil je graag een rechte trap? Dan kom je al snel bij een steektrap uit. Doordat zo’n trap geen knik heeft, neemt hij wel meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een open of dichte trap.

4. Onder of bovenkwart trap
In tegenstelling tot een steektrap zijn een onder- en bovenkwart trap niet geheel recht. Beide trappen hebben namelijk één knik. Bij een onderkwart trap draait de onderzijde een kwartslag en bij een bovenkwart trap zit de knik juist aan de bovenzijde. Door de enkele draai zijn deze trappen niet geschikt voor gebruik in iedere ruimte.

5. Tweekwart trap
Waar een onder- en bovenkwart trap één draai hebben, heeft een tweekwart trap twee draaiingen. Er zit zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een knik. Grote voordeel van zo’n trap is dat hij aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt dan bijvoorbeeld een onder- en bovenkwart trap en een steektrap. Hierdoor wordt een tweekwart trap vaak gebruikt in kleine ruimtes.

6. Halfslag trap
Wie op zoek is naar een trap voor een kleine ruimte kan ook voor een halfslag trap kiezen. Zo’n trap maakt een halve slag, waardoor hij ook wel een splittrap genoemd wordt. Een halfslag trap kan overigens zowel 180 graden naar links als naar rechts draaien. Omdat dit een vrij unieke trap is, kom je hem minder snel tegen dan de hierboven bovengenoemde trappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *