Verlichting

Tips voor verlichting in de woonkamer

Je wilt de woonkamer gaan aankleden met de juiste verlichting. Hoe kun je dit het beste aanpakken en waar moet je op letten?

Maak een verlichtingsplan ..
Voordat je lampen gaat aanschaffen, is het handig om een verlichtingsplan te maken. Maak een plattegrond van de woonkamer en teken hierin de meubels, televisie en andere zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden met de verlichting (bijv. een schilderij). Geef duidelijk op de plattegrond aan waar de aansluitpunten zitten. Bepaal vervolgens per gedeelte van de woonkamer welke soort verlichting nodig is.

De juiste basisverlichting
De basis van de woonkamer bestaat uit hanglampen, spotjes aan het plafond of staande lampen. Deze verlichting doe je onmiddellijk aan wanneer je binnenkomt om overzicht in de ruimte te krijgen. Dit hoeft geen heel fel licht te zijn, maar juist een gelijkmatig en zacht licht. Een dimmer voor de basisverlichting kan handig zijn zodat je de sterkte zelf in kunt stellen.

Een ruimtelijk effect
Om de ruimte hoger te laten lijken, kun je het beste kiezen voor staande lampen in plaats van plafondlampen. Om de ruimte lager te laten lijken, kies je voor plafondlampen. Er zijn ook staande booglampen met een groot bereik, die bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor plaatsing boven de eettafel.


Foto: een booglamp is ideaal voor boven de eettafel

Accentverlichting
Accentverlichting kan bijvoorbeeld toegepast worden op de plekken waar je gaat lezen of werken. Het is echt niet nodig om deze plekken heel erg te verlichten, het kan ook overbelicht zijn en dat werkt of leest niet prettig. Een staande lamp met een dimmer zorgt ervoor dat deze zowel functioneel als sfeervol kan zijn. Met behulp van accentverlichting kun je ook accenten leggen op bijvoorbeeld een mooie kast of een schilderij.

Sfeer creëren
Tenslotte wil je natuurlijk ook een gezellige sfeer creëren in de woonkamer. Dit kan door middel van het toevoegen van sfeerverlichting zoals kleine wandlampen of tafellampen. Zorg ervoor dat deze lampen een zachte en warme kleur afgeven.


Foto: voorbeelden van sfeerverlichting

Met de juiste verlichting op de juiste plekken zorg je ervoor dat je woonkamer zowel sfeervol als functioneel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *