eettafel

Stockholm Furniture Fair: de eettafel

Daar ging ik dan. Niet voor het eerst in mijn eentje op stedentrip, maar wel voor het eerst naar een stad waar op dat moment een meubelbeurs en designfestival was. Vijf dagen Stockholm in het vooruitzicht en visitekaartjes op zak. Meer daarover lees en zie je hier.

Ik was bij een paar lezingen en voerde gesprekken om meer te weten te komen over de woonwereld van Zweden. Die uiteraard veel groter is dan Ikea en helemaal niet alleen bestaat uit de grijs-wit-hout-combinatie die wij ‘Scandinavisch’ noemen. Een van de leukste gesprekken ging over de eetcultuur in Scandinavië.

Traditioneel zijn er twee plekken in huis om te eten. De ene is klein en praktisch, meestal in de keuken. Steeds vaker zijn er open keukens in de woningen, maar langer dan bij ons bleef de keuken een aparte kamer om de warmte van het koken vast te kunnen houden en daar tijdens het eten nog van te genieten.

De tweede ruimte om te eten is de eetkamer. Los van de keuken, maar wel dichtbij om niet ver te hoeven lopen met de hete pannen. Dat is de plek die gebruikt wordt voor familiediners en als er visite is, die bijna altijd een eind heeft gereisd of door de kou naar huis moet en daarom blijft eten.

In die kamer staan een grote tafel en veel grote, bijna logge stoelen met kussens. Van grof hout en enorm stevig. Althans, dat staat bij de oudere generatie in huis. De jongere generatie neemt de inkoop bij de groothandels langzaam over, dus de meubels in de winkels worden ook moderner. Met ander materialen, slankere poten, dunnere bladen en de uitdaging om deze nieuwe bladen niet door te laten zakken bij de gewenste afmetingen.

Want groot blijven de eettafels in Scandinavië. Dacht jij dat je met je tafel voor 8 personen een grote tafel in huis had? De beurs stond vol met tafels voor 10 personen en de mogelijkheid die te verlengen tot 12, 14… 20 zitplaatsen. Op mijn vraag of daar een markt voor was werd ik raar aangekeken: “offcourse, only young people living in citycenters don’t”.

Die jonge mensen wonen in moderne appartementen in de stad, zonder de luxe van twee eetplekken. Maar zij gaan in het weekend naar familie en schuiven daar aan zo’n grote tafel voor een stevige, gezellige maaltijd.

EVELINE MOS

INTERIEURONTWERP

http://www.thejoyofcominghome.com/

ferm living kleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *