isolerend glas

Minder energieverbruik met isolerend glas

Het is fantastisch als je het interieur van je woning kunt verbeteren. Soms is het echter ook van belang om naar andere zaken met betrekking tot je woning te kijken. Neem bijvoorbeeld isolerend glas. Isolatieglas zal niet veel aan de uitstraling van je woning veranderen, maar het kan het woongenot wel enorm verbeteren! Isolerend glas voorkomt dat de warmte uit je woning ontsnapt. Hierdoor blijft het lekker warm in je woning. Nog een voordeel daarvan is dat je verwarming niet steeds volop hoeft te loeien. Dat ga je uiteraard ook terug merken aan de energiekosten.

Hoeveel kun je besparen met isolerend glas?

Door isolerend glas in je woning te plaatsen kun je een hoop geld besparen indien je nu nog geen isolerend glas hebt. Indien je momenteel al wel isolerend glas in je woning hebt, is het aan te raden om even te controleren wat de isolatiewaarde is. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde en hoe kleiner het getal, hoe beter het glas isoleert. Je hebt tegenwoordig verschillende vormen van isolatieglas. Mogelijk is er dus alsnog ruimte voor verbetering in jouw woning als je nu al isolatieglas hebt.

Het is lastig om te bepalen hoeveel je kunt besparen, omdat dit ook afhankelijk is van je energieverbruik. Dat je verschil gaat merken is echter vrijwel zeker, mits je voldoende ramen in je woning laat vervangen.

Standaard isolatieglas, HR+ of HR++

Standaard isolatieglas bestaat uit twee glasplaten, met daartussen alleen lucht. HR+ glas bevat niet alleen lucht, maar ook een coating met edelgas. Hierdoor isoleert HR+ nog een stuk beter. Daarnaast heb je ook HR++, waarbij de coating verbeterd is. Dat leidt tot een nog hogere isolatiewaarde. Tegenwoordig heb je zelfs al triple glas. Dit werkt hetzelfde, alleen worden er nu drie lagen glas gebruikt. In oudere woningen is triple glas alleen lastig toe te passen, omdat de kozijnen dan ook vervangen moeten worden.

Hoe beter de isolatiewaarde, hoe duurder het glas doorgaans zal zijn. Echter, zul je de kosten na verloop van tijd ook weer terugverdienen. Koop je glas om bestaand glas te vervangen? Dan kun je het best al het glas vervangen met isolatieglas of opnieuw voor glas met dezelfde isolatiewaarde kiezen. Het heeft namelijk vrijwel geen zin om een enkele ruit te vervangen. Dan ontsnapt de warmte namelijk alsnog via een ander raam.

Isolatieglas houdt je woning ook koeler in de zomer

Isolatieglas helpt je niet alleen om je woning warm te houden in de winter, maar ook ‘s zomers scheelt het enorm. Dan wordt je woning namelijk minder snel heet. Als je een airco hebt, bespaart dit je dus ook een hoop. Heb je geen airco, dan is het natuurlijk ook prettig dat je niet in de hitte moet slapen.

Isolatieglas heeft dus een hoop voordelen. Vandaar dat steeds meer woningeigenaren ervoor kiezen om isolerend glas in hun woning te plaatsen. Nieuwbouwwoningen worden overigens standaard van isolatieglas voorzien. Besluit je om isolerend glas in je eigen woning te (laten) plaatsen? Dan zijn er verschillende bedrijven die je kunt benaderen.

Bronfoto: pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.