Tegeltjeswijsheid

Met tegels je huis inrichten

Tegeltjeswijsheid

Wie kent ze niet die mooie portugese tegels met vrolijke kleuren en motieven. Tegels kunnen  je huis nét dat extra’s geven, vooral in combinatie met andere materialen.
Kozen we vroeger vanuit functioneel oogpunt voor tegels nu kiezen we vanuit decoratief oogpunt. Tegels hebben een prominente plek in het interieur genomen.

moodboard 1

 

Tegels zijn méér dan een praktische oplossing voor de badkamer of keuken. Met de technieken van nu kunnen simpele keramische tegels elke kleur en patroon krijgen die je maar bedenken kunt. Hierdoor kun je, je persoonlijke stijl creëren en bijvoorbeeld doortrekken naar verschillende ruimtes in je huis.

Spelen met tegels
Je hoeft tegenwoordig niet meer te kiezen tussen óf tegels óf een houten vloer, je kunt verschillende materialen prima combineren.
Zo kun je, je eigen tegelkleed ontwerpen met patronen en kleuren die jij mooi vindt en dit combineren met een houten vloer. Een verrassend effect krijg je door een paar losse tegels van het kleed af te laten lopen in de vloer.
Dit kun je uiteraard ook op de muren of schouw toepassen.
Je hoeft écht geen hele muur te betegelen, een border of de zijkant van de schouw kan ook het gewenste resultaat geven.

Tip: Als je trap er zich voor leent kun je, je eigen unieke trap maken door de treden of stootborden te betegelen met kleine Portugese tegels.

port tegels 2

 

De Portugese tegel
Veruit de populairste tegels zijn de Portugese ambachtelijk gemaakte tegels.
Portugese tegels worden gemaakt van cement, pigment en water en zijn verkrijgbaar in honderden verschillende patronen en kleuren. Leuk om te weten is dat eeuwen geleden de Moren de cementtegel introduceerden in Europa en de tegels,  in de basis,  nog op dezelfde manier  gemaakt worden. Mijn persoonlijke favoriet zijn de tegels van Castello.com, zij bieden de mogelijkheid om een ontwerp van je vloer te maken én hebben een grote collectie patronen en kleuren.

Wil je alles weten over de Portugese tegel? Neem dan een kijkje op www.portugesetegels.nl je vindt er naast meer dan honderden tegels ook een stukje geschiedenis en tips over onderhoud.

Tegels met een verhaal
Je kent ze wel de tegels aan de muur bij je oma, jarenlang werden ze als oubollig gezien maar die tijd is voorbij, tegels met een verhaal zijn hip!

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de storytiles van Beeldend Kunstenaar  Marga van Oers.
Storytiles is een combinatie van collages met ruwe materialen, hierdoor ontstaan kunstzinnige miniatuurverhalen op unieke hollandse witjes . Inmiddels is er een complete serie StoryTiles, waarvan elk tegeltje absoluut uniek is.
Wil je, je eigen storytile? Dat kan! Je kunt je eigen persoonlijke storytile laten maken, voor meer informatie neem dan een kijkje op de site http://storytiles.wpshops.nl/collectie/

storytiles 3

 

Waar moet je op letten
Er zijn verschillende soorten tegels, grofweg onder te verdelen in keramische- porseleinen- natuurstenen- en mozaïektegels. Elke soort heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen.
Laat je goed informeren voordat je over gaat tot aanschaf van een tegelvloer, met onderstaande tips help ik je een beetje op weg.

Tips:

1- let bij aanschaf van vloertegels op de verschillende klassen, er zijn nl. 4 klassen.
Klasse 1 is geschikt voor licht beloopbare ruimtes zoals de badkamer, klasse 2 voor de woonkamer en klasse 3 voor de hal/gang. Voor intensief beloopbare ruimtes zoals openbare gelegenheden wordt klasse 4 gebruikt.
2- Ook de mate van glazuren speelt een rol bij de duurzaamheid van de tegel, heb je bijvoorbeeld een halfverglaasde tegel dan betekent dit dat er als het ware glazuurvlekken op zijn aangebracht waardoor slijtage minder goed te zien is dan op een verglaasde tegel.
3- Let bij onggelaasde tegels op de hardheid. Zijn de tegels op zeer hoge temperatuur gebakken dan heet dat dubbelgebakken en zegt dat iets over de slijtvastheid.

Ps. wil je gewoon je eigen tegeltjeswijsheid laten maken met gepersonalisserde tekst? Kijk dan eens op tegeltjes.com  want met een tegeltje aan de wand is niets aan de hand

tegel 4

 

Ik hoop je geïnspireerd te hebben,
Groetjes, Carmelita Gonesh | www.studioinwoonstile.nl

logo_inwoonstile_72dpi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.