KLEUR: Wie trendy wilt blijven …

KLEUR: Wie trendy wilt blijven staat elke dag met een verfkwast in de hand !

Tenminste, dat lijkt zo als we de bladen lezen. Maar, wie staat er nu elk jaar zijn woonkamer te verven?? Wie heeft er gewaagde kleuren op de muur?? Dat zijn maar weinig mensen. We kiezen vaak voor een rustige basis met naturel kleuren. Die neutrale tinten lijken vaak de veiligste oplossing, niet alleen veilig vanwege de enorme keus die er vandaag de dag is in kleurenland, maar ook vanwege de snelle veranderingen en trends binnen de binnenhuisarchitectuur. 

Maar hoe bepaal je nu welke kleuren je wilt gaan gebruiken in je huis?? Schakel je een interieuradviseur in, ga je naar een meubelboulevard om inspiratie op te doen of struin je het internet af op zoek naar de laatste trends?

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je wilt, maar wil je het goed aanpakken is de hulp van een specialist altijd aan te bevelen. Als voorbereiding kun je een moodboard maken. Blader de woonmagazines door en knip alles uit wat je aanspreekt. Dit kunnen meubelen, accessoires en gewoon mooie plaatjes zijn. Plak alles bij elkaar op een groot papier en zo krijg je een sfeerimpressie van hetgeen jou aanspreekt qua kleur en stijl. Hiermee kun je dan aan de slag om de juiste keuzes te maken op gebied van kleuren en materialen.

Ons gevoel voor kleur is intuïtief. Je vindt een kleur onmiddellijk mooi of lelijk, de reden daarvoor is moeilijk aan te geven. Kleur heeft een grote invloed op hoe we een ruimte beleven. Met kleuren kunnen we optische trucs uithalen en sfeer bepalen. Er zijn onderzoeken gedaan over de invloed van kleur op het menselijk gedrag. Zo blijkt dat rood het hart sneller laat kloppen, men bij groen rustiger wordt en bij blauw neutraal blijft.  Kinderen houden van felle kleuren en ouderen over het algemeen van rustigere kleuren.

Ondanks de vaak neutrale basis die we kiezen, is het uitsluiten van kleur in het interieur geen optie. Dit kun je heel goed doen met accessoires. Met kussens, wanddecoraties, kaarsen, kunstobjecten, bloemen en planten kun je kleur geven aan je interieur. En het leuke is, dat ieder seizoen weer z’n specifieke decoraties en kleuren heeft, dus je kunt steeds weer aan de slag.

Bijblijven is inspannend, maar……..voor je het weet val je uit de toon en dat zou je niet willen, toch??

Gastblogger: Anita Remijnse  www.bonetbeau.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *