‘Hoog mensen kijk omhoog mensen want daar is….’

…nog een plafond……

Voor deze blog heb ik me ‘een klein beetje laten gaan’. Ik denk, het is vakantie, vakantiehuizen zien we nu al genoeg dus laten we een vergeten vlak in de kijker zetten: het plafond!

Er wordt nauwelijks aandacht aan plafonds besteed en al gauw wordt er gekozen om het wit te schilderen. Niks mis mee natuurlijk, maar in sommige interieurs kan het zoveel meer opbrengen om het juist in een andere kleur te schilderen of er een eyecatcher van te maken.

In openbare ruimtes, slaapkamers, baby- of kinderkamers, hal of toilet bijvoorbeeld wordt er vooral vanuit een ander perspectief naar het interieur gekeken. Dit geeft veel creatieve mogelijkheden waar je gewoon eens over moet nadenken, op je gemak, liggend, zittend relaxed en naar boven kijkend: ‘hoog mensen kijk omhoog mensen want daar is’…

nieuwe inspiratie!! Ik heb een aantal voorbeelden verzameld die je zullen inspireren tot meer, althans dat hoop ik. En dan is schilderen nog maar 1 optie, want door de technologische ontwikkelingen zijn de creatieve en originele mogelijkheden eindeloos! 

Een groen plafond bijvoorbeeld. Waarom niet? In deze situatie is de keuken een van de functies in een grotere ruimte. Door het plafond donker te schilderen en deze dus af te bakenen ontstaat er een ‘intiemere sfeer’, ik kan het niet anders verwoorden. En het maakt de ruimte optisch lager wat in deze ruimte een pluspunt is.

groen plafond

Levis

Als de wanden niet te opvallend aanwezig zijn, zou je zeker kunnen overwegen om het plafond (gedeeltelijk) in een andere kleur dan wit te schilderen. Beperk je niet altijd tot het raakvlak met de wand. Dezelfde kleur kan verder toegepast worden op de muur om een duidelijke zone aan te geven.

Het geeft ook intimiteit en gezelligheid, denk maar aan een afdak of een parasol: het bakent een ruimte enerzijds af en kan anderzijds zeker in een grote ruimte verschillende functies van elkaar onderscheiden. Ook wanneer meerdere kinderen op 1 kamer slapen is het een leuke oplossing om met (kleur)vlakken toch voor ieder een eigen, persoonlijk plekje te creëren.

cirkels blauw plafond

www.designsponge.com

circus plafond

www.thesocialitefamily.com/

blauw plafond

www.dawntime.nl

plafond slaapkamer

www.purodeco.com/

gekleur plafond wc

plafond kantoor

www.officesnapshots.com/2013/04/23/expensify-office-design

Helemaal persoonlijk en eigentijds: het plafond voorzien van een (grafische) print, geschilderd of behangen. Een groot of klein patroon / grote kleurcontrasten of juist geen / mat of glans / geheel of gedeeltelijk voorzien van print, allemaal mogelijkheden met andere resultaten tot gevolg.

Denk na over welk effect je wilt bereiken en daarna zet je de stap naar uitvoering. Veel mensen slaan deze stap over: ze zien inspiratie op internet en passen precies hetzelfde toe in hun eigen huis. Kan natuurlijk, maar bekijk eerst even of het in jouw situatie past of hoe je het naar eigen wens persoonlijk kan maken. Bedenk ook wat de voor- en nadelen van de ruimte zijn en zoek naar oplossingen om deze te benadrukken of weg te werken….

bijzonder plafonddruk plafond

wit bijzonder plafondglanzend blauw plafond

www.suburbanbitches.com

www.nobletreasures.wordpress.com

www.decorpad.com

Ornamenten saai? Helemaal niet! De tijd dat ornamenten alleen maar thuis hoorden in een klassiek interieur is voorbij. Ook in moderne inrichtingen kunnen deze perfect toegepast worden.

ornamenten

www.stylemepretty.com/california-weddings/los-angeles/2014/05/03/how-i-met-your-mother-inspired-wedding-at-the-smog-shoppe

ornamenten plafond

www.designindulgence.blogspot.be/2014/11/atlanta-holiday-home-2014.html

Een plafond letterlijk hoger laten lijken kan natuurlijk ook met het toepassen van gezichtsbedrog, realistische taferelen, een wolkenplafond, klassieke schildering…de mogelijkheden zijn enorm. Over de voorbeelden hieronder zijn de meningen verdeeld uiteraard. Maar het gaat om het creëren van een extra dimensie en ruimtelijkheid. Of het nu geschilderd wordt, een bedrukt spanplafond wordt toegepast, geprinte panelen….ook hier keuze genoeg in verschillende prijsklassen.

plafond tekening

www.artbite.fr

plafondtekening

www.paper-plane.fr

wolken plafond

www.vitrona.nl

haien plafond

www.hendrix-belettering.nl

Verlichting kan een ondergeschikte rol spelen in het interieur of het kan het ook gebruikt worden om er een statement mee te maken. De juiste plafondverlichting draagt bij tot een aangename sfeer in een ruimte. In restaurants/bars kom je vaak originele oplossingen tegen. En waarom zou dat in je eigen interieur in beperkte mate niet kunnen worden toegepast?

buizenplafondneon verlichting

vaten lampenlampen plafond

sterren plafond

www.divisare.com/projects/277879-Framework-Cafe-De-Ebeling

www.pinterest.com (Tokyo bar NY)

www.diariodesign.com

www.ideastosteal.com

www.sterrenplafonds.nl

Transparantie, doorkijk naar verschillende verdiepingen, ruimtelijkheid: geen plafond is uiteraard ook een keuze. In veel moderne woningen of openbare gebouwen worden vloeren gedeeltelijk van glas voorzien voor meer lichtinval en een interessante doorkijk naar de verschillende verdiepingen.

glazen plafond

netten plafond

www.hetjournaal.com

www.buzzfeed.com/peggy/things-you-obviously-need-in-your-new-home (reddit.com)

Voor iedereen die het moeilijk heeft om keuzes te maken of gewoon veel van verandering houdt kan een steeds wisselende projectie laten verschijnen op het plafond of het iedere dag van een ander kleurtje voorzien. Waarom decoreer je je plafond niet tijdelijk voor dat ene feestje of voor het (zomer)seizoen…

tekst plafond

licht plafondkunst plafond

www.hometown.com (nebula)

http://nl.barrisol.com/producten-gekleurde-lichtplafond.htm

www.trendhunter.com

En als je nu omhoog kijkt en je denkt ..allemaal leuk en aardig die voorbeelden, maar ik heb daar een oneffenheid zitten of hier zit een barst, een lelijke vlek……..kijk dan even terug naar een eerdere gedeelde post op de facebookpagina van klein detail…’streetart, maak de wereld mooier’… Misschien haal je hier dan weer inspiratie uit om scheurtjes of onefffenheden in het plafond te benadrukken in plaats van weg te werken. Je kunt er ook juist iets grappigs en origineels mee doen. Je weet het: gebruik een inspiratiebeeld goed: het mag dan wel streetart of een tuinidee zijn, de essentie van de afbeelding is ‘van een nadeel een voordeel maken’…dus perfect toepasbaar bij je ‘plafondproject’…

streetartmuurart

streetart muur

www.designyourway.net

Indien je nu vakantie hebt: geniet er van en laat je inspireren, kijk eens wat vaker naar boven!

Bianca Janssen (Klein Detail)

Op de hoogte blijven en altijd op zoek naar inspiratie en nieuwigheden? Like dan de fb-pagina van Klein Detail.

www.facebook.com/kleindetailbvba of neem een kijkje op de website www.kleindetail.com .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *