Feestelijk de tafel dekken

Feestelijk de tafel dekken

Wie vindt het nu niet leuk om zijn gasten en visite in de watten te leggen met heerlijke hapjes, verrukkelijke gerechten aangevuld met een goed glas wijn.  Daarbij hoort natuurlijk een feestelijke tafel.

Toch lukt het vele van ons niet om de feestelijk sfeer die je in restaurants en woonbladen tegen komt te creëren in onze eigen woning.

Hoe creëer je nu zo’n sfeer? Hou een belangrijke regel in je achterhoofd: OVERDRIJF!!

feestelijk de tafel dekken

Thema tafelsetting:

Bedenk allereerst welk thema je aan wil houden. Ga je voor Italiaans, romantisch, glimmend goud of een bonte mix. Zorg dat je gehele tafelsetting bij dit thema aansluit inclusief je menu.

Stap 1: Start met een onderbord. Zo’n bord wat er eigenlijk puur voor de sier staat en waar geen gang op geserveerd wordt.

Je kan kiezen voor een mooi wit onderbord. Ga je voor wit gebruik dan voor het volgende bord wel kleur of een prent.

Sommige hoofdgerechten komen beter en smakelijker over op een wit bord. Ga je voor een wit bord voor het hoofdgerecht maak het dan spannender met een bijzonder onderbord.

 

 

onderbord servies

onderbord servies

 

 

Stap 2: Op het onderbord plaats je een bord voor het hoofdgerecht.

Stap 3: Bovenop deze 2 borden plaats je een saladebordje. Deze kan in het wit of in een kleur/prent die bij het andere bord past. Deze hoeven niet gelijk te zijn. Heb je een rood onderbord, een wit hoofdgerecht bord dan kan je als saladebordje een bord nemen met een mooie rode rand gecombineerd met een prent.

Nog op zoek naar een mooi servies? Een mooi servies van vele bekende merken kan je kopen bij Dis & That.

Stap 4: Naast de borden hoort natuurlijk bestek. Voor elke gang zijn eigen bestek. Er zijn verschillende manieren om deze te combineren met een servet. Op pinterest, o.a. met de zoekworden combinatie bestek servet,  kan je hiervoor genoeg inspiratie opdoen. Je kan er ook voor kiezen om de servet neer te leggen met een mooie servetring.

Stap 5: Plaats bij elk bord een wijnglas voor zowel rode als witte wijn en een waterglas. Ondanks dat je al weet dat iemand geen wijn gaat drinken zet de glazen dan gewoon neer voor de sier. Veel glaswerk geeft de tafel een feestelijk en sjiek uiterlijk. Zodra de gasten aan tafel zitten kan je alsnog de glazen die niet gebruikt worden weghalen.

Stap 6: Je basis is nu helemaal gelegd. Nu wordt het tijd om de tafel verder aan te kleden met spullen die bij je thema passen. Een paar voorbeelden:

  • Italiaans: Serveer je gerechten in mooie pasta schalen. Start met op tafel een mooie schaal met brood neer te zetten met daarbij verschillende soorten kruidenboter. Zet ook flessen wijn, een mooie fles olijfolie en basilicum dressing op tafel neer, voor de sier maar ook om tijdens het diner te gebruiken.
  • Romantisch: In het midden van de tafel kan je een grote vaas met een prachtig bloemstuk plaaten. Leg tussen de tafelsetting door rozen of rozenblaadjes. Natuurlijk komen bloemen terug in je servies maar ook in de servetten en om de servetten kan je werken met bloemprints.
  • Glitter en goud: Een gouden tafelkleed doet al een hoop bij dit thema. Of een wit kleed waar je met een gouden stift leuk teksten, woorden en vragen op zet. Zo kan je gelijk gespreksstof creëren. Voor elk bord een gouden naambordje en nog wat los glitter over de tafel strooien en glamour is geboren.
  • Kerst: Leg de tafel vol met kleine kerstballen. Zet tussen de borden door een paar kerstmannen neer. Ook kerstgroen kan prima gebruikt worden om de tafel aan te kleden.

kersttafel dekken

 

Bij elk thema kan je natuurlijk gebruik maken van kaarsen. En ook een mooie wijn – en waterkaraf geven meteen al sfeer aan je tafel.

Met bovenstaande stappen creëer je je eigen feestelijk gedekte tafel. Je gasten zullen versteld staan. Restaurants en woonbladen zullen jaloers op je zijn.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Dis & That

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *