Een woonkeuken met sfeer

Een gezellige woonkeuken inrichten

banner woonkeuken

Een woonkeuken met sfeer

Tegenwoordig is de keuken meer dan alleen een plek om te koken. Het is zelfs in vele gezinnen de centrale plek van het huis geworden. We koken er, eten er, maken er huiswerk, drinken gezellig een kopje thee met vriendinnen, lezen heerlijk een boek, kletsen er met een glaasje wijn of knutselen er samen met onze kinderen. De keuken verdient daarom ook wel een beetje extra aandacht. OTTO geeft je 10 tips om van je keuken een gezellige, warme woonkeuken te maken!

Tip 1: Zorg voor aansluiting met de rest van het huis
Wanneer je keuken een woonkeuken is, is het van belang dat je keuken ook echt past bij de rest van het huis. Zorg dat de kleuren die je gebruikt passen bij de kleuren uit de woonkamer en laat bepaalde items terugkomen. Zet bijvoorbeeld dezelfde soort vaasjes neer op tafel of gebruik dezelfde soort kussentjes op de eetstoelen als op de bank in de woonkamer.

Tip 2: Creëer voor iedereen een eigen plekje
Wil je ervoor zorgen dat je keuken en woonkeuken wordt, dan moet iedereen zich hier op zijn gemak voelen. Maak een computerhoekje, zet knutselspullen weg bij de tafel en plaats een heerlijke lekkerzit stoel voor het lezen van een boek of de krant. Behalve dat er gekookt kan worden, kan er nu gewerkt worden, geknutseld, gelezen, gekletst en natuurlijk gegeten. Zo kan iedereen zijn gang gaan.

Tip 3: Gebruik warme materialen
Je kunt veel sfeer creëren door de juiste materialen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een warme houten werkblad of deurtjes met textuur of print. Plaats op wandplanken je mooiste servies of zet het in een leuk rekje.

Gebruik verder wat houten accenten, zoals een grote houten fruitschaal of knap een oude eetkamerbank op door het weer in de lak te zetten of een vrolijke kleurtje te geven.
Een tapijt lijkt niet erg praktisch in een keuken, maar het kan een hele warme uitstraling geven. Dus toch het overwegen waard!

Tip 4: Neem vloerverwarming
Toch liever geen tapijt? Denk dan eens aan vloerverwarming. Want wat is er nu lekkerder dan ’s ochtends nog even in je pyjama te blijven en op een heerlijk warme vloer te stappen. Vloerverwarming geeft misschien nog wel meer warmte dan een tapijt en bovendien is knoeien nu ook geen ramp. Het maakt de keuken heel behaaglijk en gegarandeerd het favoriete plekje van het hele gezin!

Tip 5: Creëer genoeg opbergruimte
We kennen allemaal het probleem van veel te veel spullen in een veel te klein huis (hoe groot je huis ook is). Toch hebben we écht al die spullen nodig en een voorraadje is nu eenmaal berehandig. Minder handig is alleen dat al die spullen ook een plaatsje moeten krijgen. Want een rommelige keuken willen we nu ook weer niet en dat maakt je woonkeuken nu ook niet echt tot een gezelliger plekje. Genoeg opbergruimte komt daarom altijd van pas. Benut een vrij hoekje door hier een kastje te plaatsen, plaats een smalle hoge kast die je open kunt trekken in een ‘overgebleven’ ruimte of hang wat extra rekjes op.

Tip 6: Geef je keuken leven
Natuurlijk moet de keuken opgeruimd zijn, maar ook weer niet zo erg dat we er niet meer durven te leven. Door op de eettafel wat boekjes, de krant, een fruitschaal en bijvoorbeeld een peper en zout stel neer te zetten maak je de tafel onderdeel van je dagelijks leven en dat nodigt uit de tafel te gebruiken.

Tip 7: Gebruik sfeer accessoires
Met wat kleine accessoires kun je veel sfeer creëren. Zet wat gekleurde vazen of kaarsjes neer, leg leuke kussentjes op de eetstoelen (of gebruik stoelhoezen) en hang een opvallende lamp boven de eettafel. Dit geeft je keuken in een handomdraai een vrolijke uitstraling.

Tip 8: Wees creatief
Nog meer sfeer creëer je door creatief aan de slag te gaan. Heb je bijvoorbeeld te veel kopjes en te weinig kastruimte? Los dit dan op door je kopjes aan een rekje op te hangen. Dit is niet alleen praktisch, maar ziet er ook erg kunstig en vrolijk uit!
Je creëert ook veel sfeer door aan een rijgsnoer vrolijke kaartjes, foto’s of bijvoorbeeld tekeningen van je kinderen als een slinger op te hangen. Natuurlijk kun je nog creatiever aan de slag gaan door bijvoorbeeld zelf witte bordjes te beschilderen en deze met een schilderijhaakje op te hangen aan de muur. Ook erg leuk tijdens een vrij middagje met de kinderen!

Tip 9: Kies de juiste verlichting
Hoe gezellig je het ook hebt gemaakt, tl-verlichting kan alle sfeer met gemak verpesten. Toch hebben we soms gewoon veel licht nodig in de keuken. Zorg daarom voor de juiste verlichting. Kies bijvoorbeeld voor spots met dimlicht. Zo kun je het licht precies aanpassen op het moment. Wordt er gewerkt, gelezen of gekookt dan zet je het licht wat hoger en wordt er gegeten of gekletst met een wijntje, dan maak je sfeer door het licht wat te dimmen.
Inbouwspots staan erg mooi boven je keukenblad en fornuis terwijl een leuke of gekke hanglamp weer erg leuk is boven de eettafel. Kies je verlichting dus met zorg uit.

Tip 10: Houd het schoon
Een woonkeuken moet niet alleen tijdens het koken schoon zijn. Hier wordt namelijk de hele dag geleefd. Haal dus regelmatig een doekje over de tafel, poets je keukenblok af en toe grondig en zet een stof- of kruimelzuiger in de buurt.
Je ziet het, ook jij kunt een gezellige, warme woonkeuken creëren. Ga dus snel met deze tips aan de slag, shop gemakkelijk nieuw interieur online en maak van jouw keuken het gezelligste plekje van het huis!

woonkeuken moodboard

2 thoughts on “Een woonkeuken met sfeer

  1. Wat een leuke en handige tips! Ik ben net bezig met het verbouwen van mijn keuken, dus ze komen erg goed van pas! Zelf houd ik alleen wat meer van strakkere keukens en tip 11 zou eventueel kunnen zijn mooie keuken handdoeken 😉 Zelf kwam ik op deze website een paar mooie tegen: http://www.delinnenboom.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *