Durf meer met kleur

DURF MEER MET KLEUR!

5 basistips voor het kiezen van verfkleuren

door Kim van Savooyen

kleurstalen

“Kies uit 35.000 kleuren”…en daar sta je dan…

Als het over kleur gaat, heb ik het zelf bijna nooit over verf.  Kleur is namelijk overal en er is zoveel over te leren. Dat maakt mijn werk als kleurspecialist en interieurontwerper ook zo leuk. Kleur wordt o.a. in de psychologie, fysiologie en fysica uitgebreid onderzocht en besproken. In werkelijkheid is kleur een gewaarwording in de hersenen, dus neem ik mijn klanten eigenlijk mee in de waarneming van kleur. Het gaat dan om het opnieuw leren kijken. Ofwel: bewustwording! In deze serie geef ik steeds een paar tips die hierbij kunnen helpen. In dit eerste deel geef ik 5 basistips voor het kiezen van verfkleuren. Voor als je interieur aan een facelift toe is en je op het punt staat naar de winkel te gaan, denk dan aan de volgende vijf tips:

Neem voorbeelden mee

Ga goed voorbereid naar de bouwmarkt/verfwinkel. Neem indien mogelijk stalen mee van de materialen die in huis voorkomen zoals een sample van je vloer, gordijnen, meubelstoffen etc. Als dit niet lukt probeer dan vervangende materialen te regelen die dezelfde kleuren hebben.

Isoleer de kleuren

Ga niet de kleurkaartjes die in de bouwmarkt liggen, en waarop een hele rij kleuren te zien is, naast een ander kleurkaartje houden. Isoleer de kleur door hem bv af te knippen en bekijk dan je keuzes pas. Kleuren beïnvloeden elkaar!

Hetzelfde gaat op voor het vergelijken van kleuren binnen 1 kleurtoon (de correcte term voor het aangeven van de specifieke kleur: groen, rood geel, enz.).

Durf meer met kleur

Kies geen kleuren die veilig zijn, maar durf voor een beetje persoonlijkheid te gaan. Het is echt leuk om een keer uit je comfortzone te gaan en bedenk dat neutrale kleuren ook niet veel spannends gaan opleveren en dat wilde je wel toen je voor een kleur naar de winkel ging. Je hoeft niet meteen heel erg uitgesproken te worden als je dat nog te heftig vindt, maar waag het er eens op. En als je dan voor spannend gaat…..geef het even de tijd.

Ik kom niet anders tegen dan dat mensen erg moeten wennen aan een nieuwe kleur. Helemaal als het daarvoor ‘safe’ was.

Wat is het grootste vlak?

Wees je ervan bewust dat een gekleurde wand (bv een blauwe) ook echt blauw licht in de kamer zal afgeven. Dit is geen reden om het niet te doen, maar wel goed om daarbij stil te staan. Net zoals een grijze dag je witte muren grijs kan kleuren. Alleen al om die reden is het in sommige gevallen echt niet de beste keuze om weer voor wit te gaan.

Op een wand zal de kleur ook altijd verzadigder (vol, feller van kleur) overkomen dan op het kleine kleurkaartje. Dus hou hier rekening mee bij je keuze.

Luister naar je jezelf

Trends zijn ideaal als inspiratie! Maar laat je niet teveel leiden door die trends. Vaak is je eigen huis niet het soort woning zoals in de magazine’s is afgebeeld. Kleuren doen echt iets met ons (hier ga ik in volgende blogs verder op in) en de kleurtoon moet echt bij jouw persoonlijkheid en dat van je medebewoners passen. Het moet vooral goed voelen. Vertouw dus op je eigen gevoel daarin.

Neem de proef op de som

Bekijk de gekozen kleuren eerst thuis. Koop gewoon een proefpotje en verf wat op een groot stuk karton en plak dit op de muur. De verlichting in de winkel heeft namelijk een hele andere kleur dan de verlichting thuis. Dit heeft een heel groot effect op de waarneming en het gevoel van je gekozen kleur.

Daarbij verandert het daglicht ook van kleur en kun je meteen zien hoe jouw keuze eruit ziet bij het veranderende daglicht en jouw verlichting.

Kim van Savooyen is kleurspecialist en interieurontwerper. Kim is tevens co-directeur van Stichting Kleurenvisie, Het Nederlands Platform voor Kleur en gecertificeerd colourinterpreter.       www.vansavooyen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *