vingerlas

Doe-het-zelf hout met een vingerlas

Voor een echte klusser is hout een belangrijk basismateriaal. Of je nu met een grote renovatie bezig bent, iets nieuws bouwt of een klein klusje doet: hout is hierbij onmisbaar. Hout is een CO2-neutraal product. De snelheid waarmee het hout groeit, bepaalt de kwaliteit ervan. Zo is hardhout een type hout waarvan de kwaliteit heel hoog is, maar het is heel lastig om dit duurzaam te produceren aangezien het zeer langzaam groeit. Een goed alternatief is hout met een vingerlas. Voor het bouwen van vloeren, wanden en plafonds kun je dit oersterke houtproduct gebruiken.

Wat is vingerlassen?
Vingerlassen van hout is een techniek om stukken hout aan elkaar te bevestigen tot lange balken. De uiteinden van de balken worden zodanig bewerkt dat ze lijken op een kam met taps toelopende tanden. De uiteinden worden dan als vingers in elkaar gepast.
Door deze techniek ontstaat een zeer stevige, lange balk. In principe kunnen op deze manier balken en planken gemaakt worden in elke gewenste lengte.
Doordat er meerdere stukken hout aan elkaar verbonden worden, verdwijnt de spanning van het hout, en gaat het minder werken. Zo ontstaat een kaarsrechte balk. 
Als twee stukken hout aan elkaar gelijmd worden, is het verbindingsstuk altijd een zwakke plek in de constructie. Het laat vocht door, en kan na verloop van tijd loslaten. Bij gevingerlast hout is dat probleem er niet. Door de manier waarop de houtdelen in elkaar gehaakt worden, is de vingerlas juist de sterkste plek van het hout. Het laat geen vocht door, zodat het langer meegaat, en weinig onderhoud nodig heeft.

Hout met vingerlas is zuinig
Bij het werken met hout blijft er vaak veel resthout over; stukken hout die te klein zijn om te gebruiken. Door middel van de vingerlas kunnen stukken hout vanaf 20 cm verwerkt worden tot een balk. Er blijft veel minder resthout over. Er is dus minder hout nodig voor hetzelfde resultaat.

Combineren van verschillende houtsoorten
Met een vingerlas kunnen verschillende houtsoorten aan elkaar bevestigd worden. Door bijvoorbeeld hardhout te combineren met een andere houtsoort, worden tropische regenwouden minder belast, maar kunt u toch gebruik maken van de duurzame eigenschappen van hardhout. 

De voordelen op een rijtje

  • lange balken mogelijk
  • sterk, kaarsrecht hout
  • minder resthout
  • mogelijkheid tot combineren van verschillende houtsoorten
  • vochtbestendig
  • onderhoudsvriendelijk 
  • minder belastend voor tropische regenwouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *