All I want for christmas is…..een sfeervolle tafel!!

Bij de feestdagen hoort natuurlijk een leuk aangeklede kersttafel.

Met enkel  ‘de regeltjes’ van de tafelschikking volgens etiquette ben je er nog niet. Een feestelijke (kerst)tafel is pas compleet als je je eigen draai eraan hebt gegeven. Copy / paste is voor mij ‘not-done’, je laten inspireren daarentegen en je eigen ding ermee doen dat is een ander verhaal. Persoonlijk kan het me niet zoveel interesseren als de regels van de etiquette niet gevolgd worden. Een persoonlijke DIY-decoratie of een origineel gedecoreerde tafel apprecieer ik des te meer! Indien jij er ook zo van kan genieten heb ik wat inspiratiebeelden van sferen en kersttafels verzameld voor je…..

ettiquete

Je begint altijd met ‘de grote stukken’. Je servies is een vast gegeven met bepaalde kleur en stijl. De eerste beslissing is dan ook om deze stijl door te zetten en hetzelfde kleurthema door te voeren of contrasterend te werken. In ieder geval kies je een thema en leg je vast met welke kleuren en materialen je wilt werken…

Het is ook niet erg als dat thema in eerste instantie niet kerst-gerelateerd is.  Door de typische kerstelementen zoals gekleurde kerstballen of takken eraan toe te voegen maak je het meteen feestelijk.

Uiteraard is het heel mooi als de sfeer van de kerstboom of de kerstdeco die al in huis aanwezig is doorgevoerd wordt naar de kersttafel. Dit brengt rust en zorgt ervoor dat je een algehele sfeer krijgt. Heb je toch zin om je kersttafel anders aan te pakken? Kies dan op zijn minst of een herkenbaar materiaal of een kleur die je laat terug komen om zo toch een samenhang te krijgen.

kerstboom

www.dearlilli.com

kerstboom folklore kerstboom wit roze

kerstboom wit kerststuk witte kerstboom

www.facebook.com/kleindetailbvba

Vaak heb je nog decoratie liggen van voorbije jaren en wil je dit combineren met een paar nieuwe items. Leg alvorens je begint alles even samen en kijk wat er wel of niet samen past. Maak hierin keuzes!

Vervolgens kies je ook het tafeltextiel en de extra decoratie…Wil je een ‘centerpiece’ in het midden van de tafel? Of kies je voor een lossere opstelling? Probeer in ieder geval met hoogteverschillen te werken zodat er lagen ontstaan. Een tafel met meer diepte ziet er interessanter uit dan een tafel die vlak blijft.

Niet alles moet veel geld kosten. Denk daarom eens na over alternatieven voor tafellopers zoals kadopapier bijvoorbeeld. Waarom gebruik je de vele kerstfolders uit de brievenbus niet als placemat? Ik zeg maar iets….doe eens gek….Uiteraard moet je het thema niet uit het oog verliezen. Als je een volledig luxueuze uitstraling wenst, dan is papier natuurlijk niet de meest voor de hand liggende oplossing. Maar een originele budgettafel bijvoorbeeld vraagt dan juist wel weer om dat papier met die leuke print!

tafel zwart

www.planete-deco.fr

tafel kleurrijk

www.lookandlovewithlolo.blogspot.com

tafel feestelijk

www.the36thavenue.com

tafel kerst

/ www.facebook.com/StyleEstate

tafel modern

www.blovelyevents.com

tafel klein detial

www.facebook.com/kleindetailbvba

tafel zwart wit

www.thestylebox.nl

tafel gou

www.wonen.nl

tafel wit

www.eenigwonen.nl

tafel natuurlijk

www.cotemaison.fr

tafel rood

www.wonen.nl

tafel riet

www.welke.nl

tafel kerstversiering

www.yellowblissroad.com

Spiegels zijn een eenvoudige manier om sfeer te maken: door de weerspiegeling van een aantal theelichten of kaarsen krijg je de ideale feestelijke uitstraling voor het kerst- of nieuwjaarsfeest. Door de spiegeling worden twee accessoires er ineens vier wat uiteraard ook budgetmatig een voordeel is! Daarnaast geeft het extra diepte op tafel en dat maakt het totaalplaatje interessanter, zoals hierboven al eens beschreven…

spiegel rood

www.interieurtips.eu

spiegel goud

spiegel kaarslicht

www.pomax.com

Het is natuurlijk gezellig als de allerkleinsten ook even net iets langer  van de kersttafel kunnen genieten en dat ze tijdens de verschillende gerechten en na het eten ook nog blijven zitten indien mogelijk…Besteed daarom ook aandacht aan de kersttafel voor de kinderen en voorzie bijvoorbeeld kleurtjes en tekeningen, een leuk kadootje, confetti of kerstfiguren onder tafelzeil etc. Hieronder een paar voorbeelden, maar laat je creativiteit de vrije loop. Of vraag aan de kinderen wat ze zelf zouden willen, dan komen de meest eenvoudige ideeën vanzelf!

kindertafel papier

www.showhome.nl

Kindertafel versierd

www.bloghwtm.com

kindertafel tafelzeil

www.bubblemint.nl

kindertafel paddenstoel

www.veggiekidz.nl

kindertafel kerstman

www.facebook.com/kleindetailbvba

kindertafel versierd glas

www.lekkerensimpel.nl

Hieronder nog een aantal voorbeelden van kleine details om je tafel compleet en persoonlijk te maken. Servetringen, naamkaartjes, kleine decoratie, allemaal sfeermakers om de tafel de juiste finishing touch te geven…

Een traditie uit onze eigen familie: mijn moeder maakt ieder jaar een prachtige ijs kerstster om de tafel helemaal compleet te maken. Vooraf vul je een kerstvormige mal met water, (verkrijgbaar bij tuincentra) waarin je allerlei leuke kerstdeco en takken in verwerkt. Deze gaat uiteindelijk de diepvries in en op kerstavond wordt deze tevoorschijn gehaald, in een schaal gepresenteerd en wordt er een kaarsje in gezet. Gedurende de avond smelt deze, ontwaken de ingrediënten langzaam uit het ijs, kortom een heel mooi resultaat!

tafelaankleding kaartje

www.lekkerensimpel.nl

tafelaankleding naamkaartje

www.housebeautiful.com  

tafelaankleding gouden veer

www.ruffledblog.com

tafelaankleding sterretjes

www.thecottagemarket.com

tafelaankelding kaartjes tak

www.casadecorada45blogspot.com

tafelaankleding servetten

www.lekkerensimpel.nl

Fijne feesten!

Vragen over de aankleding van je feesttafel? Ik hoor het graag via mijn fbpagina www.facebook.com/kleindetailbvba

Bianca Janssen (KLEIN DETAIL)

Bron 1e foto: www.pomax.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *