Twee derde Nederlanders kan niet uit zichzelf in slaap komen

Slaapexpert adviseert een vast ritueel voor het naar bed gaan

Bijna twee derde van de mensen heeft moeite met in slaap vallen. Ze liggen lang naar het plafond te staren of moeten eerst iets doen om de slaap te vatten. Zo leest 22 procent een boek, kijkt zestien procent televisie en heeft ruim vier procent zelfs slaappillen nodig om in dromenland te komen. Dat blijkt uit een peiling onder 1486 personen, uitgevoerd door webwinkel Dekbed-Discounter.nl.

Het gebruik van smartphones voor het slapengaan wordt al jaren sterk afgeraden. Dat advies lijkt inmiddels doorgedrongen, want slechts twaalf procent geeft aan het toestel en internet ’s nachts gewoon aan te laten. Ruim 22 procent zet zijn telefoon helemaal uit en 23 procent legt hem buiten de slaapkamer. Nog eens tien procent schakelt het internet uit of zet zijn toestel op vliegtuigstand.

Blauw licht
“Een goede ontwikkeling”, vindt dr. Els van der Helm. Zij is slaapexpert en oprichter van Shleep, een app die je helpt met het verbeteren van je slaap. Shleep maakt tevens slaapprogramma’s voor bedrijven. “Het blauwe licht van het lcd-scherm van je telefoon blokkeert de productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor het langer duurt voordat je lichaam het signaal krijgt dat het tijd is om te gaan slapen.”

Hoewel de smartphone dus steeds meer uit de slaapkamer geweerd wordt, kijkt zestien procent in deze ruimte nog steeds naar een veel groter scherm: de televisie. “Om te ontstressen”, vermoedt Van der Helm. “Stress blijft de grootste boosdoener van het wakker liggen en tja, dan kan de afleiding van de tv je inderdaad in slaap brengen. Maar de melatonine-aanvoer blijft geblokkeerd en daarom moet het lichaam van tv-kijkers op zoek naar andere manieren om slaap te prioriteren. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.”

Vast slaapritueel helpt
Wat moet je dan wel doen als je niet uit jezelf in slaap valt? “Ons brein moet zich kunnen voorbereiden op het naar bed gaan, dus is het belangrijk dat we daaraan meewerken. Vaak zijn we nog bezig met het verwerken van de dag of maken we ons alweer druk over morgen. Het zijn allemaal factoren die het brein ervan weerhouden slaperig te worden”,  vertelt Van der Helm.

De slaapexpert raadt verder een vaste bedtijdroutine aan. “Die hoeft niet lang te duren, tien tot vijftien minuten is al een goede start. Probeer enkele activiteiten uit die je tot rust doen komen en beslis na een aantal dagen wat voor jou het best aanvoelt. Vervolgens houd je die routine aan. Je brein gaat het ritueel dan associëren met slapen en je zult merken dat je op een gegeven moment vanzelf slaperig wordt bij het beoefenen van je routine.”

Over Dekbed-Discounter.nl
Dekbed-Disounter.nl is met 2000 tot 3000 orders per dag de grootste webshop in beddengoed van de Benelux. De omzet in 2017 was ongeveer 20 miljoen. Op kantoor werken per januari 2018 35 personeelsleden. Eind dit jaar zullen dit er ongeveer 100 zijn. Dekbed-Discounter was de snelst groeiende website in de Twinkle 100 van 2017. De webshop onderscheidt zich met goede service, snelle levering, veilig en achteraf betalen en gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *