Nomaden & Thuisgevoel

Afgelopen zomer –hij lijkt al zolang geleden- dacht ik na over het thuisgevoel van nomaden.

Dicht bij huis

Mijn eigen situatie zorgt er voor dat ik wissel tussen een woning in Utrecht en een woning in Vlissingen. Helaas ben ik een tikkeltje introvert en een enorme huismus. Ik kreeg het thuisgevoel in geen van mijn twee thuizen te pakken. Maar hoe doen nomaden dat dan? Er zijn vast nomaden met dezelfde karaktereigenschappen als ik, zijn die dan wel gelukkig?

Online zoektocht

Ik dook het wereld wijde web op en las alles wat ik kon vinden over het thuisgevoel. Nadat ik een redelijk beeld had, zette ik mijn vraag op LinkedIn. Met bijna 1.000 contacten en dus gigantische kennis wist ik zeker dat ik daar het antwoord zou vinden. Maar… het bleef oorverdovend stil. De mensen die ik tegenkwam en me aanspraken naar aanleiding van die online vraag, waren getriggerd en al pratende kwamen we tot een paar inzichten.

Thuisgevoel: 4 kernwoorden

Wat ik leerde is dat mensen het thuisgevoel op allerlei verschillende manieren omschrijven, maar al die eigenschappen of labels samen te vatten zijn in 4 kernwoorden:

  1. Veiligheid; op jouw terrein sta jij sterk en in jouw huis kan niemand je kwaad doen.
  2. Routine; je kent de weg, weet waar alles ligt etc.
  3. Verbondenheid; dit huis en je mensen die er (omheen) wonen kennen elke kant van jou, zonder dit sta je alleen.
  4. Identiteit; je inrichting en de locatie van je huis vertellen wie je bent.

Dit verklaart ook waarom mensen zich na een inbraak niet meer thuis voelen in hun eigen huis, terwijl er in feite weinig is veranderd. Het verklaart ook dat je in de loop van je leven verhuist, omdat een woning dan niet meer past bij jouw leven van dat moment.

Nu blijkt dat de meeste mensen een thuisgevoel ervaren als 3 van de 4 kenmerken aanwezig zijn. Dus ook als je net je hele inrichting veranderende of er een nieuwbouwcomplex aan de overkant van de straat is gebouwd, zul je je nog steeds thuis voelen.

Nomaden

Ik kan me niet voorstellen dat ik me veilig zou voelen als ik in een tent door de woestijn trek. (Het lijkt me wel heel tof om even te doen.) Maar als je geboren wordt in zo’n maatschappij, kun je je het tegenovergestelde misschien niet voorstellen. Het rondtrekken naar handel, betekent tenslotte dat het wonen op 1 plek zorgt dat je niet in je levensonderhoud kunt voorzien. En dat is eng!

De routine zal gevonden worden in de reis, het opbouwen en afbreken, het ritme van de dagen, maar ook in de inrichting van de tenten en het terrein er omheen. De verbondenheid met het reisgezelschap is enorm, stel ik me voor. En de eigen identiteit wordt ontleend aan het reizen.

Dus…

Het is geen diepgravend onderzoek, maar voor mezelf haalde ik er wel aanknopingspunten uit. Ik ben die reizende vrouw, heb de middelen die me daarbij helpen en werd me door mijn onderzoekje bewuster van wat er wel is. En dat is echt genoeg om een thuisgevoel op te bouwen.

Hoe denk jij over het thuisgevoel? Welke kernwoorden passen het beste bij jou? Waar voel jij je echt thuis?

EVELINE MOS

+31 (0)6 262 08 519

The Joy of coming Home

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *