Hoe kan ik langer in mijn eigen huis blijven wonen?

Dit is een vraag die vele ouderen zich afvragen. Niets is zo fijn om zolang mogelijk in je eigen huis te blijven, de plek die jou thuis is, waar je je fijn en veilig voelt. Maar hoe moet dat als dagelijkse handelingen moeilijker worden. Je wilt niet weg uit je vertrouwde omgeving, maar ook geen last zijn voor de mensen om je heen. Gebruik maken van externe hulp wordt ook steeds moeilijker, want zorg is duur en wordt steeds schaarser. We willen er met zijn allen dus alles aan doen om zolang mogelijk in ons eigen huis te blijven wonen. Zelfs de overheid wil ouderen helpen zolang mogelijk thuis te wonen.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden en hulpen om langer in je eigen huis te wonen. Zo kan je er voor kiezen om je huis optimaal aan te passen aan elke leeftijd.

1. De traplift

Traplopen is een van de dingen die steeds moeilijker wordt als we ouder worden. Afgezien het feit dat het een steeds grotere inspanning kan zijn om boven te komen, is het valgevaar op een trap een groot risico.

Nu kunnen we overwegen om te gaan verhuizen naar een appartement maar de meeste van ons willen altijd zo lang mogelijk in onze eengezinswoning blijven. Dat is namelijk makkelijk als de kleinkinderen komen logeren. In een eengezinswoning is toch vaak meer ruimte. En hebben we vaak als voordeel dat er ook een tuin is waar de kleinkinderen kunnen spelen. Als je niet meer of moeilijk de trap op kan is dat makkelijk op te lossen. Je kan namelijk een traplift laten monteren. Deze “kleine” ingreep geeft je de mogelijkheid om nog voor langere tijd thuis te wonen. De montage van een traplift is binnen een dag klaar en trapliften zijn tegenwoordig voor elk budget beschikbaar. Zo kan je trapliften natuurlijk nieuw aanschaffen, maar ook huren, of 2e hands kopen. Vanuit de gemeente zijn er vergoedingsregelingen voor de aanschaf van een traplift.  

2. Douche

Nog zo’n plek in huis waar de meeste ongelukken gebeuren is in de badkamer. Zeker als er nog gebruik wordt gemaakt van douchen in bad. Als men langer thuis wil blijven wonen is dit een van de ruimtes die snel aangepast dient te worden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om binnen 1 dag je bad al om te laten bouwen naar een makkelijk in te stappen douche of, als je van een bad houdt, een ligbad met een zij-instap. Deze baden zijn ook verkrijgbaar met badlift, om je nog gemakkelijker in en uit het bad te laten tillen. Badliften zijn overigens ook los verkrijgbaar voor het bad dat al in je huis staat.

Plaats ook steunbeugels aan de wand waaraan men zich vast kan houden, zowel in de douche als bij de WC. Is lang staan een probleem plaats dan een zitje onder de douche.

3. Passende meubels

Als we ouder worden merken we vaak aan ons lichaam dat dingen niet meer zo makkelijk gaan als voorheen. Dit heeft met name invloed op dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan het gaan zitten en opstaan van uit een stoel. Daarom is het belangrijk om meubels te kiezen die je daarbij helpen. Denk hierbij aan een sta op stoel, of speciale senioren banken met een ondiepe zit.

4. Het slimme huis

Door de technieken van tegenwoordig toe te passen bieden we een veiliger huis. Door gebruik te maken van domotica creëer je een slimme woning en een veilig omgeving. Dat kan al door gebruik te maken van lampen met een bewegingssensor zoals de Philips Hue lampen. Zodra deze beweging detecteren gaat er een lamp aan. Deze is perfect toe te passen in de hal. Als men dan ’s nachts naar het toilet gaat, gaat het licht aan. Daarbij kan men er zelfs voor gekleurd licht kiezen. Want zachtgroen licht geeft voldoende licht om te zien waar je heen moet maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet klaarwakker wordt.

De Philips Hue is ook zonder bewegingssensor verkrijgbaar. Het voordeel van deze lampen zijn de mogelijkheid om ze met 1 druk op de knop te bedienen. Je kan ze zelfs via een app bedienen.

Het voordeel van domotica is dat meerdere dingen in huis met elkaar koppel baar zijn.

Zo kan je je “slimme lampen” koppelen aan je slimme rookmelder of deurbel.

Bij het detecteren van rook gaan ook je lampen rood knipperen en gaan over naar een kleur die je in de rook een beter zicht naar de deur geven, of knippert je lamp 2 keer in een gewenste kleur als er iemand aan de deur aanbelt. Het is zelfs mogelijk om op je TV te zien wie er voor de deur staat, om vervolgens met een afstandsbediening de deur te openen.

Dat scheelt je een wandeling naar de deur en vergroot ook je veiligheid in huis, is de persoon aan de deur onbekend, doe je niet open.

Domotica is niet alleen toe te passen op het vlak van wooncomfort. Men gaat nog een stap verder. Zo is er een UAS-systeem dat melding maakt als iemand is gevallen. Er worden sensoren aangebracht die meten wat er in de ruimte gebeurt. Naast deze sensoren worden er 2 camera’s opgehangen. Als men denkt dat er iets aan de hand is gaan deze camera’s pas aan. Bij een noodgeval wordt er ook iemand gealarmeerd.

5. Weg halen van obstakels

Veel ouderen wonen nog in een woning waar ze al jaren wonen. De woning waar ze gestart zijn toen ze gingen trouwen en de 1e kinderen kwamen. Veel aanpassingen zijn er niet gedaan in de loop der jaren en zeker niet op het gebied van veilig wonen voor ouderen. Zo hebben veel ouderen nog drempels in hun woning. Dat is een van de 1e obstakels die men weg dient te halen.

Is er sprake van een hoge drempel bij de voordeur plaats dan een drempelhulp. Een heling waardoor men makkelijker naar binnen kan stappen.

Ook kleden, en vooral het kleedje bij het toilet, dienen verwijderd te worden. Dit zijn items waar men over kan struikelen. De vloer dient zo leeg mogelijk te zijn.

6. Luxe aan huis

Naast allerlei praktische maatregelen zijn er ook maatregelen die het langer thuis wonen leuker maken. We noemen er een aantal:

  • Huur een schoonmaker in. Al is het maar 1 keer in de 2 weken voor de grote klussen zoals ramen wassen en het schoonmaken van de badkamer
  • Regel een maaltijd bezorging aan huis. Zo hoeft men niet meer elke avond te koken. Zeker voor mensen die alleen zijn kan dit een welke afwisseling zijn. Je ziet toch vaak bij oudere dat ze minder goed voor hun zelf gaan zorgen als ze er alleen voor komen te staan.
  • Breng de kleding naar een wasservice (of laat het ophalen). Zoveel was is het niet en hierdoor ontlast je jezelf, of je omgeving
  • Neem een tuin – en klusjesman in de arm om de grote klussen te doen.

Door slimme en eenvoudige maatregelen te treffen kan je dus van je huis genieten.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *